Du er her: 

Juletræstænding og det sande lys

Kære søstre og brødre, kære venner, glædelig jul fra den lille by Betlehem.

Når vi nærmer os jul, bliver Palæstina ramt af en bølge af lys fra de mange juletræer. Julen fejres nu i hver en by, landsby og på hvert et uddannelsessted. Der er glæde, men jeg spørger mig selv, om folk er så optaget af lystændingsceremonier, fordi det sande lys er en mangelvare.

Det føles som om, folk ikke længere kan se lyset for enden af tunnelen. De 22 jødiske bosættelser omkring Betlehem, som nu erklæres lovlige, spærrer for lyset; det sammen gør det internationalt samfund, der kun på skrømt er optaget af vort folks menneskerettigheder; væksten i både de populistiske bevægelser og den kristen zionisme; og af det israelske elselskab, der slukkede for strømmen i Betlehem i denne uge, så det bogstaveligt blev helt mørkt - en situation, som mennesker i Gaza for længe siden er blevet tvunget til at vænne sig til.

Der er ikke noget lys at se i den politiske horisont, og mange ledes ikke længere af lysende stjerner, men af racistiske ideologier. Hvor kan vi finde den klare stjerne, som kan lede os? Hvor kan vi overhovedet finde gode nyheder i dag? Hvor kan vi finde håb? Mens adventstiden går mod jul, må vi endnu en gang følge den stjerne, der fører os til barnet.

Det er der, vi finder det sande lys, det sande håb. Jeg bliver hele tiden spurgt, hvad der holder os i gang i tider som disse, og svaret er enkelt. Det er de unge, som vi arbejder for, der holder os i gang; i dem ser vi lyset, potentialet og håbet for fremtiden. Vi ser håbet i mennesker som vores tidligere studerende og nuværende kollega, Wissam al-Jafari, som i denne uge præsenterer sin film på New Filmmakers Festivals i Hollywood. Vi ser håbet hos de unge i Gaza, som vi i denne måned begyndte at give kunstundervisning for at bringe det bedste frem i dem, så de kan trodse mørket, der overskygger deres liv. Så midt i denne mørke tid koncentrerer vi os om det sande lys, der blev kød i Betlehem, og som også i dag skinner i øjnene på de unge, som vi arbejder med. De er vores lysende stjerner, der skinner i mørket - og mørket vil ikke overvinde dem.

Fra den lille by Betlehem og på vegne af alle vore lysende stjerner ønsker vi jer en glædelig jul og et nyt år fuld af lys, håb og glæde.

Rev. Dr. Mitri Raheb
Præsident
Dar al-Kalima University College

Del dette: