Himmelske Dage i Silkeborg

Kirkernes folkemøde 'løfter blikket' 

Sammen får vi øje på Palæstina og de overgreb, der sker i Gaza, på Vestbredden og i Østjerusalem. 
Kom og lyt til disse markante palæstinensiske stemmer. Se de stærke events herunder.

Download og print vores flyer, så har du overblikket med dig til Himmelske Dage.

 

Torsdag den 29. maj

  • Torsdag 29. maj kl. 16.00 i College 360, auditoriet.

    Har stærke kvinder et særligt perspektiv på udfordringer og muligheder i en tid med konflikt, krise og krig i Libanon og Gaza?

    Mød tre kvinder, der alle er kendt for deres arbejde for menneskerettigheder og retfærdighed: Dr. Nayla Tabbara, leder af den libanesiske organisation Adyan. Hun har i mange år arbejdet for dialog, inkluderende medborgerskab og åndelig solidaritet. Amira Hanania er diplomat fra det palæstinensiske selvstyre, hun er leder af præsidentens kontor for kristendoms anliggender særligt i forholdet mellem Palæstina og Europa.  Rana Al Batrawi, leder af Dar al Kalima University's kunst satellit i Gaza. Lige nu er hun efter flugten fra Gaza på 'Artist in residence' på Ècole Nationale Supéreure d'Art i Paris. Hun er også udøvende kunstner. Alle 11 universiteter i Gaza, inklusive Dar al Kalima Campus, er blevet jævnet med jorden. 

    Mød 

    • Nayla Tabbara – anerkendt menneskerettighedsaktivist fra Libanon
    • Amira Hanania – diplomat i det palæstinensiske selvstyre, leder af præsidentens kontor for kristendom med Europa anliggender. Hun har instrueret filmen ’Via dolorosa
    • Rana al Batrawi – kunstner fra Gaza. Indtil 7. oktober leder af Dar al Kalima’s kunst satellit (nu jævnet med jorden). Med kunstnerisk udfoldelse og gennem frivillige bliver der fortsat arbejdet  med traumatiserede børn og unge i Gaza.

    Arrangør: Global Kirke, Danmission og Betlehems Venner
    Moderator: Julie Kock, generalsekretær, Danmission
    Sprog: engelsk.

  • Torsdag 29. maj kl. 18.00 i College 360, auditoriet 

    Teologien efter Gaza
    Krigens rædsler i Gaza rejser adskillige spørgsmål om krigens love, international ret og FN/UNRWA. 11 universiteter, herunder Dar al Kalima Universitets satellitcampus, er blevet jævnet med jorden i Gaza. Nogle af verdens ældste moskeer og kirker med tilhørende faciliteter er blevet bombet og ødelagt. Kvinder, børn og civile udgør størstedelen af de mere end 50.000 dræbte i Gaza. Krigens brutalitet, de mange dræbte og den årtier lange besættelse udfordrer teologien. Der må tænkes nyt om teologien efter Gaza.

    Mød 

    • Mitri Raheb, dr.theol., forfatter, tidligere luthersk præst i Betlehem i 25 år, grundlægger og direktør for Dar al Kalima University i Betlehem.
    • Peter Lodberg, dr.theol. med speciale i palæstinensisk teologi og med stor viden om kristen zionisme
    • Henrik Stubkjær, biskop i Viborg stift og præsident for Det lutherske Verdensforbund.
    • Frank Chikane, præst i den største pinsekirke i Sydafrika, han var sammen med Desmond Tutu en af de vigtigste anti–apartheid stemmer i Sydafrika. I dag er han en ledende skikkelse i anti–apartheid bevægelsen for Palæstina. 

    Panelet introduceres af Jonas Nøddekær, generalsekretær for Folkekirkens Nødhjælp. Folkekirkens Nødhjælp har medarbejdere i Gaza, og Jonas vil opdatere os om den aktuelle situation på stedet.

    Arrangører: Global Kirke, Folkekirkens Nødhjælp, Mellemøstnetværket og Betlehems Venner
    Moderator: Jonas Nøddekær, generalsekretær for Folkekirkens Nødhjælp
    Sprog: Engelsk

Fredag den 30. maj

  • Fredag den 30. maj kl. 10.00 i Det globale telt – Speakers Corner

    De kristne i Palæstina – udfordringer og muligheder
    De kristne i Palæstina udgør en lille minoritet på én procent af den samlede befolkning, færre end 50.000 personer. En undersøgelse fra 2020 dokumenterer dog, at der findes 300 kristne institutioner på Vestbredden. Disse kirkelige institutioner har næsten 9.000 ansatte.

    Hvordan er det at leve i et multietnisk og multireligiøst miljø under besættelse? Hvordan kan man bevare håbet? Hvilke udfordringer og muligheder møder de kristne i Palæstina? Med en replik fra Frank Chikane, han var en periode præst i den største pinsemenighed i Sydafrika. Frank Chikane og Desmond Tutu var to af de betydeligste kirkelige stemmer i kampen mod apartheid i Sydafrika.

    Mød 

    • Amira Hanania – diplomat i det palæstinensiske selvstyre, leder af præsidentens kontor for kristendom. Hun har instrueret filmen ’Via doloross’
    • Mitri Raheb, der i 25 år var luthersk præst i Betlehem, forfatter og grundlægger af og præsident for Dar al Kalima University i Betlehem.
    • Frank Chikane, var i en periode præst i den største pinsemenighed i Sydafrika. Frank Chikane og Desmond Tutu var to af de betydeligste kirkelige stemmer i kampen mod apartheid i Sydafrika. I dag er han i spidsen for den globale anti-apartheid bevægelse for Palæstina. 

    Arrangør: Betlehems Venner 
    Sprog: Engelsk

  • Fredag 30. maj kl. 11.00 i College 360, lokale CO3. (Obs. kl. 12.00: Værksted).

    Kunst som 'Creative resistance' - response to trauma.

    Kunst er et tilflugtssted fra en hverdag i krig og konflikt. Den palæstinensiske kunstner Rana al Batrawi, leder af Dar al Kalima University's kunst satellit i Gaza, og nu efter flugten fra Gaza tilknyttet  'Artist in residence' på Ècole Nationale Supérieure d'Art de Bourges. Alle 11 universiteter i Gaza er jævnet med jorden, også DAK's kunstsatellit. Fra Paris har Rana undervist lærere og frivillige i Gaza for at skabe håb. Der fokuseres på, hvordan skabelse af kunst, særligt for og med børn og unge, kan fungere som bearbejdning af tab, frygt og traumer. Kunsten bliver til det sted, hvor man glemmer sult og tab, og i stedet mærker fællesskab, samhørighed og håb.

    Rana al Batrawi har i dagene før Himmelske dage - sammen med elever og højskolelærer Carla Bøg  Gadegaard fra Silkeborg Højskole  - arbejdet med kunstneriske udtryksformer i en hverdag præget af krig og katastrofe. Resultatet af deres arbejde kan opleves på Himmelske dage 2025. Rana al Batrawi vil fortælle om, hvordan kunst og kreative udtryk bruges også midt i krigens gru for at bearbejde børn og unges traumer. Derefter vil HD25 gæster indbydes til at arbejde med egne traumer i en guidet kreativ proces. 

     

    Mød 

    • Rana al Batrawi, kunstner og leder af Dar al Kalima University's kunst satellit i Gaza, og nu efter flugten fra Gaza tilknyttet  'Artist in residence' på Ècole Nationale Supérieure d'Art de Bourges. Gennem lærere og frivillige i Gaza arbejder hun videre online som inspirator og underviser for med kunst at frisætte børn  og unge ramt af traumer.
    • Saif Hammash, kandidat i filmproduktion fra Dar al Kalima University i Betlehem. Han er vokset op i Deheishe flygtningelejren i Betlehem. Saif er dette forår elev på Silkeborg Højskole inviteret og betalt af Betlehems Venner. Han har som kunstelev været med i kunst workshoppen på Silkeborg Højskole. Mød også Saif på den palæstinensiske filmfestival, her viser han sin egen film 'The Deers tooth'
    • Unge højskoleelever fra Silkeborg Højskole
    • Carla Bøg Gadegaard, kunstlærer på Silkeborg Højskole
  • Fredag den 30. maj kl. 14-16 (og lørdag den 31. maj kl. 14-16 – samme program) 

    Palæstinensisk filmfestival – 3 palæstinensiske film med efterfølgende samtaler
    Mød 

    • Majdi El-Omari, filminstruktør, canadisk-palæstinensisk filmprofessor ved Dar al Kalima University i Betlehem.
    • Amira Hanania – diplomat i det palæstinensiske selvstyre, leder af præsidentens kontor for kristendom – med Europa anliggender. Hun har instrueret filmen ’Via dolorosa
    • Saif Hammash, der lige nu er elev på Silkeborg Højskole inviteret af Betlehems Venner. Han er kandidat i filminstruktion fra Dar al Kalima University. Han er vokset op i flygtningelejren Dheishe i Betlehem. 

    De 3 film vises på skift og instruktørerne vil sammen med 3 EAPPI deltagere fra Danmark deltage i samtalerne efter filmfremvisningerne. Alle film er med engelske undertekster. 

    Film 1 Se kortfilmen: Mar Mama’ 
    En far og hans datter opholder sig i deres hjem på en høj bakke i byen Battir i Palæstina. Faren forsøger at berolige sin seksårige datters frygt for døden under den israelske hærs razzia i byen. Han gør det ved at aflede hendes opmærksomhed med optagelsen af en stop-motion-film. Men da soldater kommer til deres hjem for at bruge deres vindue som en snigskytteposition, mislykkes farens forsøg, og pigen finder ingen anden flugt fra virkeligheden end gennem sin fantasi. (15 min.)

    Film 2: ’Via Dolorosa’ Dokumentar film – der ses i hele verden -  skabt af Amira Hanania. I filmen dokumenteres de kristnes rolle i Palæstina gennem århundreder. (1 time)

    Film 3: ’The Deers tooth’ instrueret af Saif Hammash. (15 min.) Vi følger en familie, der netop har begravet en søn – en bror. En ældre bror gemmer et særligt minde – en mælketand fra den afdøde lillebror. Da han fik tanden afgav han et særligt løfte til sin bror. Men på grund af situationen kan han ikke opfylde løftet. Hvad gør han så?

    Mød også tre EAPPI-deltagere fra Danmark (de var på Vestbredden efteråret 2024). De vil tage del i samtalerne omkring filmene 
     

    Arrangører: Folkekirkens Nødhjælps EAPPI-program og Betlehems Venner.
    Sted: College 360, Lokale C01
    Sprog: engelsk

  • Fredag 30. maj kl. 19.00 i Det globale telt – Speakers Corner

    Frank Chikane’s tro og teologi er kontekstuel og autentisk. Troen har været en ledetråd under hans  mange år kamp for frihed, fred og retfærdighed. 

    Grib denne enestående chance for at møde Frank Chikane, præst i pinsekirken i Sydafrika. Han var  sammen med Desmond Tutu en af de ledende kirkelige stemmer under apartheid i Sydafrika. Han kom i fængel og blev tortureret. Efter apartheids fald blev han en central politisk rådgiver i Mbeki regeringen. I dag er han konfliktmægler mange steder på det afrikanske kontinent, og han er leder af anti – apartheidbevægelsen for Palæstina.  

    Mød 

    • Frank Chikane, han var præst i den største pinsekirke i Sydafrika. Han blev smidt ud af kirken som ung, fordi han var politisk aktiv. Sammen med Desmond Tutu var han en af de betydeligste kirkelige stemmer i anti – apartheidbevægelsen i Sydafrika – i dag er han en af de ledende figurer i anti – apartheidbevægelsen for Palæstina

    Arrangør: Mellemøstnetværket og Betlehems Venner
    Sprog: engelsk

  • Fredag den 30. maj kl. 20.00 i Det globale telt - Speakers Corner.

    Uddannelsens betydning for fremtidens Palæstina - Dar al Kalima University
    ‘Kreativ modstand’ er filosofien, der praktiseres på Dar al Kalima University i Betlehem og på Dar al Kalima University kunst satellite i Gaza. (Efter den 7. oktober 2023 er alle 11 universiteter i Gaza, inklusive Dar al Kalima’s campus, blevet jævnet med jorden.) Sammen arbejder de for gennem uddannelsesprogrammer at inspirere unge palæstinensere og forme den næste generation af kreative ledere i Palæstina. I Grundtvigs hjemland kan vi relatere til denne palæstinensiske tilgang med fokus på uddannelse, derfor har vi inviteret Ingrid Ank, Grundtvigsk Forum og Grundtvigakademiet som moderator og til at give en replik med baggrund i de grundtvigske skoletanker med efter- og højskoler som dannelsesplatforme. 

    Mød 

    • Mitri Raheb, der de sidste 20 år har dedikeret sit liv til uddannelse af morgendagens ledere i Palæstina. Dar al Kalima University i Betlehem uddanner unge palæstinensere fra lokalområdet og fra flygtningelejre på bachelor og kandidatniveau i fag som: film, design, musik, turisme og kokkefag.
    • Rana al Batrawi, leder af Dar al Kalima University's Kunst satellit i Gaza. For tiden efter flugten fra Gaza er hun optaget på 'Artist in residence' - École Nationale Supérieure d'Art de Bourges i Paris.
    • Professor i filminstruktion Majdi El-Omari fra Dar al Kalima University. Filosofien er, at uddannelse skaber kulturel transformation og forandring. En forståelse vi kender fra Grundtvigs enorme indsats for transformation gennem uddannelse i forbindelse med overgangen til demokrati i Danmark i midten af 1800-tallet.
    • Ingrid Ank er moderator og byder ind med en replik og et perspektiv.  

    Arrangør: Dar al Kalima University og Betlehems Venner
    Sprog: Engelsk

Lørdag den 31. maj

  • Lørdag 31. maj kl. 10.00 i College 360, auditoriet.

    Betlehem og Beirut - fra overlevelse til håb.

    At leve, at overleve og at finde håb i skyggen af krig og vold i Gaza, på Vestbredden og i Libanon set i lyset af den lange historie med talløse krige. 
    Mød to stærke stemmer fra Betlehem og Beirut, to kendte menneskerettighedsaktivister og debattører i Mellemøsten og i den vestlige verden.

    Mød:

    • Dr. Nayla Tabbara, leder af den libanesiske organisation Adyan, har arbejdet for dialog og inkluderende medborgerskab i mange år. Hun kommer fra en muslimsk baggrund.
    • Mitri Raheb, der er luthersk præst i Betlehem i 25 år og præsident for Dar al Kalima University i Betlehem. 

    Arrangører: Danmission og Betlehems Venner
    Sprog: engelsk
     

  • Lørdag 31. maj kl. 14-16 i Klasseværelse? (samme program som fredag 30. maj kl. 14-16)

    Palæstinensisk filmfestival – med efterfølgende diskussioner
    Mød 

    • Majdi El-Omari, filminstruktør, canadisk-palæstinensisk filmprofessor ved Dar al Kalima University i Betlehem.
    • Amira Hanania – diplomat i det palæstinensiske selvstyre, leder af præsidentens kontor for kristendom - Europa. Hun har instrueret filmen ’Via dolorosa’ om de kristnes situation i Palæstina gennem århundreder.
    • Saif Hammash, der lige nu er elev på Silkeborg Højskole inviteret af Betlehems Venner. Han er kandidat i filminstruktion fra Dar al Kalima University. Han er vokset op i flygtningelejren Dheishe i Betlehem. 

    De 3 film vises på skift og instruktørerne vil sammen med 3 EAPPI deltagere fra Danmark deltage i samtalerne efter filmfremvisningerne. Alle film er med engelske undertekster. 

    Film 1 Kortfilmen: Mar Mama’ 
    En far og hans datter opholder sig i deres hjem på en høj bakke i byen Battir i Palæstina. Faren forsøger at berolige sin seksårige datters frygt for døden under den israelske hærs razzia i byen. Han gør det ved at aflede hendes opmærksomhed med optagelsen af en stop-motion-film. Men da soldater kommer til deres hjem for at bruge deres vindue som en snigskytteposition, mislykkes farens forsøg, og pigen finder ingen anden flugt fra virkeligheden end gennem sin fantasi. (15 min.)

    Film 2: ’Via Dolorosa’ Dokumentar film – der ses i hele verden - skabt af Amira Hanania. I filmen dokumenteres de kristnes rolle i Palæstina gennem århundreder. (1 time)

    Film 3: ’The Deers tooth’ instrueret af Saif Hammash. (15 min.) Vi følger en familie, der netop har begravet en søn – en bror. En ældre bror gemmer et særligt minde – en mælketand fra den afdøde lillebror. Da han fik tanden afgav han et særligt løfte til sin bror. Men på grund af situationen kan han ikke opfylde løftet. Hvad gør han så? (15 min.)

    Mød også tre EAPPI-deltagere fra Danmark (de var på Vestbredden efteråret 2024), de vil tage del i samtalerne omkring filmene

    Arrangører: Folkekirkens Nødhjælps EAPPI-program og Betlehems Venner.
    Sprog: engelsk 

  • Lørdag den 31. maj kl. 17.00 i College 360

    ‘Afkoloniser Palæstina – En kritik af vestlig teologis dominans i Mellemøsten’, Eksistensen 2024, er en opfølgning på Mitri Rahebs bog: ‘Troen og imperiet – Bibelen set med palæstinensiske øjne’ (Unitas Forlag, 2014).

    Mitri Raheb, en kendt menneskerettighedsaktivist, præsenterer i sin seneste bog et langt historisk perspektiv på besættelsen. Bogen, som er skrevet før den 7. oktober 2023, beskriver konflikten fra en postkolonial vinkel. Kom og deltag i denne samtale, der giver et mere sandt og opdateret perspektiv på, hvordan man kan ‘læse’ Bibelen og forstå ‘Israel’ og ‘Palæstina’.

    Mød 

    • Mitri Raheb, dr.theol., forfatter, tidligere luthersk præst i Betlehem i 25 år samt grundlægger af og direktør for Dar al Kalima University i Betlehem.
    • Frank Chikane, præst, han var sammen med Desmond Tutu en af de vigtigste anti – apartheid stemmer i Sydafrika. I dag er han en ledende skikkelse i anti–apartheid bevægelsen for Palæstina. 

    Arrangør: Mellemøstnetværket og Betlehems Venner
    Sprog: Engelsk

Tag vores flyer med til Himmelske Dage

Download og print vores flyer, så har du overblikket med dig til Himmelske Dage.

Hvad koster det?

Prisen for endagsarmbånd er 150 kr. og partout-armbånd koster 325 kr. Det er gratis for børn og studerende at deltage. Køb armbånd her.