Du er her: 

Hvem er Betlehems Venner?

Betlehems Venner er en ’aktivistgruppe’, der økonomisk og moralsk støtter Mitri Raheb og Dar al Kalima University College (DAK) på Vestbredden i  arbejdet for en retfærdig udvikling i Palæstina. En udvikling på vej mod varig fred.

I de senere år er det blevet mere og mere tydeligt, at der ikke er udsigt til, at der inden for en overskuelig årrække skabes en varig løsning på konflikten i Israel – Palæstina fra internationalt hold. Derfor er der brug for et globalt græsrodsarbejde med afsæt i troværdige samarbejdspartnere blandt palæstinenserne.

Igennem de sidste knap tyve år har vi i Betlehems Venner udbygget samarbejdsplatformen med Mitri Raheb og den store stab af medarbejdere på DAK. Det er vores opfattelse, at det palæstinensiske folk har brug for dynamiske frontfigurer som Mitri Raheb. Og som forening ser vi det som vores vigtigste opgave at bakke op om Mitri Raheb, hans fortalervirksomhed og hans udviklingsprojekter. Nu ikke kun i Betlehem men også i Gaza.

Vi bakker op om det synspunkt, at det ikke er muligt at arbejde med forsoning løsrevet fra retfærdighed både i teologisk og social forstand. Se mere herom i de to vigtige udgivelser: Mitri Raheb’s bog: ’Troen og imperiet’, 2014 og ’De kristne i Palæstina – en guide’, 2019, en utraditionel guidebog, der bringer artikler om muren, tjekpoints, bosættelserne, vandet og landet.

Som forening ønsker vi at rejse penge til Mitri Raheb’s mange projekter fra enkeltpersoner, grupper og sogneindsamlinger, men også via fondsansøgninger. Herunder skolepenge til unge fra flygtningelejrene og andre steder fra, så de kan gennemføre en bacheloruddannelse på DAK.

Vi tror på udveksling af unge, og har gennemført 4 treugers Summercamps i Palæstina med danske unge universitetsstuderende og unge palæstinensere. Omtrent 30 unge palæstinensere har deltaget i World Classes på højskoler i Danmark eller på internationale kurser på Diakonhøjskolen i Århus.

Betlehems Venner har planlagt og gennemført en række rejser til Israel og Palæstina, hvor der er blevet lagt vægt på at vise konflikten og ikke kun at se de mange kristne helligsteder. Både kulturfolk og politikere har været med på flere af disse rejser.

Hvert år deltager Betlehems Venner i Kairos Palestine konferencen i december og i maratonløbet i Betlehem hvert forår.

Vi er andet og mere end en forening, vi vil gerne vække til engagement i Danmark. Vi ønsker at etablere Kairos netværksgrupper rundt i vores større byer. De vil lokalt kunne undersøge kommunernes investeringsporteføljer, så det bliver afdækket, hvor der investeres i bosættelserne. Og vi ønsker at være med i den globale bevægelse, hvor der kastes lys over, at der også i danske butikker udbydes mange israelske varer, hvor mærkningen ikke redegør for, at produktet er blevet til i en bosættelse.

Har du lyst til at være aktiv i det netværk, som vi er, så skriv til os.

Vita Andreasen, formand.