Temaet for Kirkernes Verdensråds 11. generalforsamling var ”Kristi kærlighed bevæger verden til forsoning og enhed”. Danmark var repræsenteret ved 4 delegater fra folkekirken, én fra Det danske Baptistsamfund og observatører fra Metodistkirken, Danske Kirkers Råd og Det mellemkirkelige Råd Folkekirkens Nødhjælp, Danmission, Dansk Missionsråd, og mange danske gæster – i alt ca. 25.
En af de vigtige og vanskelige udtalelser fra generalforsamlingen drejede sig om Mellemøsten. Især et vanskeligt spørgsmål når generalforsamlingen fandt sted i Tyskland. Men det endte med et ganske stærkt dokument, selvom der tydeligvis var forskellige meninger om hvorvidt det var rigtig og nyttigt at anvende begrebet ’apartheid’ om Israels politik i forhold til palæstinenserne. Det fremgår også af dokumentet, som alle delegater skal kunne tilslutte sig før det kan gå igennem i den konsensus-procedure, som bruges i stedet for flertalsafstemning.
Vi gengiver her dokumentet med dets 6 klare opfordringer.
Download dokumenter (Pdf - dansk version)
Søgen efter retfærdighed og fred for alle i Mellemøsten
Udtalelse fra Kirkernes Verdensråds generalforsamling i Karlsruhe, Tyskland, 8. september 2022
”De siger letsindigt: ’Fred, fred’, skønt der ikke er fred.” Jeremias 6,14; 8,11
”Vær frimodige, det er mig, frygt ikke!” Mattæusevangeliet 14,27
Kirkernes Verdensråd (KV) ser på Mellemøsten som regionen for vores tros historiske oprindelse, hvor Jesus Kristus blev født, blev korsfæstet og opstod. Det verdensomspændende økumeniske fællesskab har altid bestræbt sig på at være i aktiv solidaritet med kristne i Mellemøsten, som lever i forlængelse af en ubrudt linje af trofast kristent vidnesbyrd i deres landes multireligiøse sammenhænge, idet de bidrager væsentligt til deres samfunds levende mangfoldighed og udvikling.
Omvæltninger, voldelig ekstremisme der anvender religion som begrundelse, løbende militære besættelser, diskrimination og systematiske overtrædelser af menneskerettigheder, økonomiske kriser og korruption, manglende retssikkerhed og andre faktorer har bidraget til en eksistentiel krise for alle i regionen. Dette rammer især sårbare samfund, herunder de kristne, som står overfor forflyttelse og masseemigration.
Ved denne KVs 11. generalforsamling i Karlsruhe, Tyskland, anerkender vi truslen for fremtiden for de indfødte kristne og for hele befolkningen i Mellemøsten. Vi bekræfter, at den bedste måde at forhindre denne trussel på er lige rettigheder, inklusiv borgerskab, retfærdighed og værdighed for alle, uden religiøs eller racemæssig diskrimination. Vi er forpligtet - som vejledende principper - på ”Guds retfærdighed og kærlighed til hele skabelsen, alle menneskers fundamentale rettigheder, respekt for menneskelig værdighed, solidaritet med de nødlidende og dialog med mennesker af anden tro” (Centralkomiteen, februar 2011), der forbliver grundlager for vores økumeniske respons til regionen.
Sørgeligt nok udfordrer realiteterne ‘på jorden’ i Mellemøstens forskellige lande denne vision.
I Israel/Palæstina foregår der endnu en bølge af tvunget forflyttelse af palæstinensiske befolkningsgrupper fra deres hjem – noget der er sket gentagne gange siden 1948 – som i Sheikh Jarrah, Silwan, South Hebron Hills, såvel som i resten af område C. Udvidelsen af israelske bosættelser på besat palæstinensisk område, især omkring Østjerusalem, er ulovlige under international lov og skaber fundamentale demografiske og politiske forandringer i regionen. Endvidere har de i høj grad undermineret en praktisk mulig gennemførelse af en to-stats løsning, således at denne vej til en retfærdig fred i stigende grad forekommer at være ufarbar.
Udvidelsen af bosættelser og den voksende militære tilstedeværelse, der følger dem, har påført det palæstinensiske samfund mere lidelse, med mere indtrængen og beslaglæggelse af palæstinensiske jorde og ejendomme og systematisk chikane og angreb fra bosættere (især i fravær af den beskyttende tilstedeværelse af internationale besøgende under Covid-19 pandemien).
I Gaza har vi for nylig igen været vidne til en eskalering af voldsspiralen. KV fordømmer kategorisk en sådan dødelig og ødelæggende vold, hvad enten den udføres af israelsk militær eller af palæstinensiske bevæbnede grupper. Situationen i Israel/Palæstina kan ikke løses ved vold, men kun ved fredelige midler i overensstemmelse med international lov.
Vi bekræfter staten Israels retmæssige placering i verdenssamfundet og anerkender dens legitime behov for sikkerhed. Samtidig bekræfter vi palæstinensernes ret til selvbestemmelse, og at Israels besættelse af palæstinensiske områder siden 1967 såvel som bosætter-opbygning og -udvidelse i de besatte områder er ulovlige ifølge international lov og må ophøre. Vi mener, at det kun er gennem en afslutning af besættelsen og en retfærdig, omfattende og varig fredsaftale, at både palæstinensernes og israelernes sikkerhed kan sikres.
I juni 2022 udtalte KVs centralkomite, at ”diskriminationen mod palæstinensere er åbenlys og systematisk, og den vedvarende 50-årige besættelse er i modstrid med lige menneskeværdighed og menneskerettigheder for de palæstinenserne, der lever under dette kontrolsystem, alt imens det internationale samfunds respons fortsat afspejler udprægede dobbeltstandarder.” De israelske myndigheders nylige undertrykkelse af flere palæstinensiske menneskerettighedsorganisationer uden nogen effektiv opposition fra det international samfunds side er et symbolsk eksempel på dette kontrolsystem og disse dobbeltstandarder. For det palæstinensiske folk bliver situationen yderligere kompliceret ved de alvorlige svigt fra de palæstinensiske myndigheder, herunder repressalier mod oppositionsledere og manglen på lovmæssig og demokratisk ansvarlighed.
På det seneste har adskillige internationale, israelske og palæstinensiske menneskerettighedsorganisationer og juridiske instanser offentliggjort undersøgelser og rapporter, der beskriver Israels politikker og handlinger som værende ”apartheid” ifølge international lov. På denne generalforsamling er der nogle kirker, der stærkt støtter anvendelsen af dette begreb som en præcis beskrivelse af forholdene for befolkningen i Israel/Palæstina, mens andre finder det upassende, lidet formålstjenligt og smertefuldt. Vi har ikke en fælles opfattelse i denne sag. Vi må fortsat arbejde med dette emne, samtidig med at vi sammen arbejder for retfærdighed og fred. Vi beder til, at KV fortsat må bidrage til at skabe et sikkert rum for dets medlemskirker til samtale og samarbejde i søgen efter sandhed og arbejdet for en retfærdig fred imellem alle regionens folk.
Med hensyn til den særlige situation for kristne i Israel/Palæstina hører vi mere end nogensinde beretninger fra kirkelederne i Det hellige Land om voksende skræmmekampagner, overgreb, begrænsninger i adgang til gudstjenestesteder og angreb fra radikale israelere og myndigheder på den kristne tilstedeværelse og identitet i Jerusalem, hvorved Status Quo og byens multireligiøse og multikulturelle identitet trues.
Andre steder i Mellemøsten, som f.eks. i Syrien efter det såkaldte ”Arabiske Forår” i 2011 og i Irak efter 2003 invasionen, er mennesker blevet ofre for konflikt, krige og stedfortræderkrige, geopolitisk pres, sanktioner og internationale interventioner, voldelig religiøs ekstremisme, grove overtrædelser af menneskerettigheder og international lov og økonomisk krise. Dette har belastet den i forvejen svage sociale struktur, social kapital og tillid og banet vejen for had og dæmonisering og dehumaniserende fortællinger om andre, baseret på ekskluderende opbygning af de kollektive nationale identiteter.
Desuden har flere FN-rapporter identificeret tørke (som resultat af klimaforandring) som en af drivkræfterne bag iværksættelsen af konflikten i Syrien. Efter et årti med krig, der allerede har haft en ødelæggende indvirkning på landbrugets infrastruktur med forflytning af landbrugs- og hyrdesamfund som følgevirkning, er den ekstreme tørke ved at omdanne Syrien til et nyt klima-brændpunkt. Endelig er Irak udpeget som det femte mest sårbare land i forhold til klimasammenbrud, under indflydelse af stigende temperaturer, intensiveret tørke og vandmangel, hyppige sand- og støvstorme og oversvømmelser. Klimaudfordringer truer for alvor regionen og må tages seriøst.
Et velstående liv i værdighed, tryghed og sikkerhed kan kun opnås, når der er retssikkerhed, territorialt sammenhold og gennem politiske, juridiske, kulturelle og økonomiske institutioners suverænitet i begge lande. Holdbar fred kan kun sikres, hvis den er baseret på værdier af retfærdighed, lige borgerskab og lige menneskerettigheder for alle.
Vi har ved denne generalforsamling sat stor pris på de muligheder, der har været for fællesskab og kristen solidaritet med søstre og brødre fra Mellemøsten og for intensive økumeniske samtaler og konsultationer på vejen frem mod en retfærdig fred i regionen.
KVs 11. generalforsamling udtrykker en fast forpligtelse fra det verdensomspændende økumeniske fællesskab til at styrke vores støtte til og samarbejde med kirkerne i Mellemøsten, Det mellemøstlige Kirkeråd (MECC), trosbaserede og civilsamfundspartnere i en søgen efter en retfærdig og varig fred i regionen.
Den 11. generalforsamling opfordrer især til at:
- medlemmerne af det verdensomspændende økumeniske fællesskab lytter til stemmerne og de gentagne anmodninger fra kirkerne og kristne fællesskaber i regionen og følger dem i bøn og i handling.
- alle medlemskirker, der er optaget af en varig fred og sikkerhed for alle i Mellemøsten engagerer sig aktivt i dialogbestræbelser med alle parter for at finde en løsning, der respekterer og opretholder menneskerettigheder og inklusiv statsborgerskab for alle, der lever i regionen.
- det verdensomspændende økumeniske fællesskab af kirker drøfter og reflekterer over alternative politikker, perspektiver og fyldestgørende løsninger for Israel/Palæstina, hvor alle mennesker har lige ret for loven, i modsætning til de nuværende systemer med kontrol, udelukkelse og diskriminering.
- KV undersøger, diskuterer og identificerer implikationerne af de nyeste rapporter fra B’Tselem, Human Rights Watch og Amnesty International, og dens styrende organer responderer på en passende måde.
- KV, dens medlemskirker og partnere støtter og opretholder det vigtige og værdifulde arbejde, der udføres af KV programmer i området, så som Jerusalem Liaison Office (JLO), Ecumenical Accompaniment Programme in Palestine and Israel (EAPPI) og Palestine Israel Ecumenical Forum (PIEF), der alle engagerer en bredere KV støttekreds sammen med lokale kirker, kristne samfund og andre trospartnere.
- KV styrker dets nydannede tværgående program for racisme til også at omfatte Mellemøstenregionen.
- KV øger bestræbelserne i dets nuværende program-arbejde i samarbejde med medlemskirkerne i Mellemøsten for at formulere principper for fredelig sameksistens i et post-konflikt-samfund med lige statsborgerskab, menneskerettigheder og værdighed.
- KV faciliterer møder og dialog i regionen med multireligiøse og multikulturelle samfund, især i Syrien og Irak, for at hjælpe med beskyttelse af disse landes religiøse, etniske og kulturelle forskellighed og fremme af social sammenhold.
- det internationale samfund opfordrer til at hæve de unilaterale sanktioner mod Syrien, som skader befolkningen snarere end at opnå de tiltænkte mål.
- Israels regering ophæver blokaden af Gaza.
- alle kristne søstre og brødre forener sig i bøn for befrielse og sikker tilbagevenden af den syrisk ortodokse ærkebiskop Yohanna Ibrahim, og den ortodokse biskop Paul Yazigi, som blev kidnappet for mere end ni år siden. ”Disse elskede biskopper er blevet ikoniske skikkelser for alle dem, der tilbageholdes uretmæssigt, tortureres og er tvangsforsvundet.” (KV pressemeddelelse april 2022).
- det verdensomspændende økumeniske fællesskab af kirker går i forbøn for Mellemøstens folk, herunder Libanon, hvis befolkning lider under meget vanskelige levevilkår.