Kirkernes Verdensråds fungerende generalsekretær besøger Det Hellige Land
Under sit besøg i Det Hellige Land fra 14. -17. juli ønskede Kirkernes Verdensråds fungerende generalsekretær, prof. Dr. Ioan Sauca at oplyse kirkeledere om, at deres perspektiv vil blive hørt på Kirkernes Verdensråds 11. generalforsamling i Karlsruhe, Tyskland.
Sauca besøgte Jerusalem og Vestbredden, hvor han mødtes med patriarker og kirkeoverhoveder såvel som præster og lægfolk.
”Vi var i disse dage en økumenisk familie i fællesskab og bøn, og vi forbliver forenet i vores forpligtelse på, at retfærdighed for palæstinenserne ikke er tabt,” sagde han. ”Jeg hørte mange udsagn om taknemmelighed for Kirkernes Verdensråd, for alle de kristne i verden der har besøgt, som har udtalt sig imod alle brud på menneskerettigheder og som har arbejdet for retfærdighed og fred for dette land og dets folk.”
Kirkernes Verdensråd fungerende generalsekretær deltog i den hellige liturgi I Gravkirken I Jerusalem
Foto: Marianne Ejdersten/WCC
Sauca delte sit indtryk af, at de lokale kirker i Det Hellige Land understregede behovet for, at den økumeniske bevægelse sætter fokus på fred og palæstinensernes situation. ”Der blev sat pris på udtalelser og resolutioner, men alle, vi mødte, sagde, at palæstinenserne er trætte og mister håbet,” sagde han. ”De ønsker, at vi fortsætter med at fokusere på og fordømme den militære besættelse og bekræfte legitimiteten af palæstinensisk modstand mod uretfærdighed og at få en ende på besættelsen.”
Græsk-ortodokse Patriark Theophilos III og Rev. Prof. Dr Ioan Sauca.
Foto: Marianne Ejdersten/WCC
Sauca fordømte også vold mod civile og genfremsatte Kirkernes Verdensråds støtte til ikke-voldelig modstand. ”Vi må insistere på, at international lov vedrørende besættelse tages i anvendelse, palæstinensernes ret til at modsætte sig besættelsen og yde støtte til alle bestræbelser for en forhandlet fredsaftale,” sagde han. ”Vi må fremhæve palæstinensernes ret til selv-bestemmelse som en suveræn stat, side om side med Israel.”
Sauca meddelte også, at Kirkernes Verdensråd har været konsekvent i sin stillingtagen og politikker om Israel og Palæstina og på baggrund heraf går det globale økumeniske fællesskab ind til Kirkernes Verdensråds næste generalforsamling. ”Kirkernes Verdensråd har anerkendt staten Israel og dens legitime behov for sikkerhed siden dens grundlæggelse i 1948,” sagde Sauca. ”Rådet har vedvarende opfordret til at volden ophører, har taget afstand fra alle former for antisemitisme, en afslutning på de illegale bosættelser på besat palæstinensisk jord, og en forhandlet tostatsløsning på konflikten.”
Ærkebiskop Hosam Naoum, Den anglikanske Kirke, og Rev. Prof. Dr Ioan Sauca, Kirkernes Verdensråds fungerende generalsekretær
Foto: Marianne Ejdersten/WCC
Efter besøget til Det Hellige Land sagde Sauca: ”Antisemitisme fordømmes i alle dens former og opfordrer alle kirker til at fordømme antisemitisme uagtet dens oprindelse som værende i strid med udøvelsen af den kristen tro og praksis.” Siden sin første generalforsamling har Kirkernes Verdensråd erklæret, at antisemitisme er en synd mod Gud og menneskeheden.
Sauca konkluderede: “Kritik af den israelske regerings politikker er ikke i sig selv anti-jødisk.”
Sauca understregede: ”Vold i alle dets afskygninger fordømmes, hvad enten den udføres af staten Israel i de besatte palæstinensiske områder eller af palæstinensiske bevæbnede grupper indenfor Israels grænser. Konflikten kan ikke løses ved anvendelse af vold, kun ved fredelige midler.”
Biskop Ibrahim Azar, Evangelisk-lutherske Kirke I Det Hellige Land og Jerusalem, og Dr Audeh Quawas, Mellemøst medlem af Kirkernes Verdensråd centralkomite.
Foto: Marianne Ejdersten/WCC
Sauca mødte følgende kirkeoverhoveder og –ledere (listet i alfabetisk orden): Biskop Ibrahim Azar, Evangelisk-lutherske Kirke I Det Hellige Land og Jerusalem; Ærkebiskop Husam Naoum, Den Anglikanske Kirke; Biskop William Shomali, Latinske Patriarkat; Græsk-orthodokse Patriarch Theophilos III.
Besøget omfattede Den Gamle By i Jerusalem, Kirkernes Verdensråds Liaison kontor, Fødselskirken i Betlehem, KFUM i Beit Sahour og Ramallah. Desuden deltog Sauca i Den Hellige Liturgi i Gravkirken. Sauca blev ledsaget af delegationsmedlemmer Dr. Audeh Quawas, Mellemøstmedlem af Kirkernes Verdensråds centralkomite; Marianne Ejdersten, Kirkernes Verdensråd kommunikationsdirektør; og Yusef Daher, koordinator for Kirkernes Verdensråd Jerusalem Liaison kontor.
Kirkernes Verdensråds delegationen mødtes ,ed medarbejderne på Liaison kontoret i Jerusalem.
Foto: WCC
Opråb for handling for fred
Saucas besøg fandt sted i en tid, hvor kristne formidlede deres bekymring til USA's præsident Joseph Biden, som besøgte Mellemøsten i den samme uge.
Patriark Theophilos III understregede i de to møder både med Biden og Kirkernes Verdensråds fungerende generalsekretær behovet for at gøre en ende på israelske radikale grupper, der satser på at udviske Den Hellige Bys mosaikkultur og eliminere dens kulturelle og religiøse mangfoldighed og tilføjede, at den kristne arv i Jerusalem er truet som følge af disse gruppers optræden.
Jerusalems patriark forklarede også faren ved kristen emigration, især fra Jerusalem, og fastholdt, at kristen tilstedeværelse er et vigtig humanitært og civilisatorisk budskab, idet han tilføjede, at beskyttelse af ”Status Quo” er en prioritet for alle kirker, som det også er tilfældet med bevarelsen af den hashemitiske kustodeordning over islamiske og kristne helligsteder i Det Hellige Land.