By Tom Bateman
BBC Middle East Correspondent, Jerusalem
Oversat af Uffe Gjerding
Vatikanets repræsentant i Jerusalem anklager Israel for ”brutalt brud” på årtier gammel aftale om at opretholde trosfrihed.
Dette sker efter fredagens angreb af israelsk politi på den palæstinenisk-amerikanske journalist Shireen Abu Aklahs begravelsesoptog.
Politiofficerer sparkede og bankede dem der bar kisten og afskød lydgranater ind i den sørgende menneskemængde ved St. Joseph hospitalet.
Monsignor Tomasz Grysa, der repræsenterer Vatikanet i Jerusalem, sagde, at handlingen var ubegrundet og uprovokeret.
Det israelske politi nægtede at svare på kirkeledernes udtalelse, men har allerede sagt, at der vil blive foretaget en undersøgelse af den måde begravelsen blev håndteret på.
Abu Aqla, en mangeårig Al Jazeera korrepondent, der var kristen, blev skudt og dræbt under en israelsk militær arrestationsaktion på den besatte Vestbred i onsdags.
På en nyhedskonference afholdt på St. Joseph hospitalet i mandags fordømte lederne af 15 kirkesamfund i Jerusalem, det de kaldte en ”voldelig indtrængen” af det israelske politi i Abu Aqlas begravelses procession.
Monsignor Grysa sagde, at aftalen fra 1993 mellem den Romersk-katolske Kirke og Israel ”opretholder og overholder trosfriheds menneskeretten, som i dette tilfælde blev brutalt brudt.”
Ærkebiskop Pierbattista Pizzaballa, den øverste Romersk-katolske kirkeleder i Det Hellige Land sagde: ”Det israelske politis invasion og uforholdsmæssig brug af vold – herunder angreb på de sørgende, slag med stave, brug af røggranater, skud med gummikugler, forskrækkelse af hospitalets patienter – udgør et alvorligt brud på internationale normer og regulativer, herunder retten til trosfrihed.”
St Joseph hospitalets direktør, Jamil Koussa, sagde, at der var nu tydeligt, at målet for politiets vold var selve kisten, idet der vistes videooptagelser af tæv og nye CCTV billeder af hospitalets bygning der stormes af politiet, som han beskriver som et forsøg på at ”skræmme folk i bygningen”.
Jerusalem hospitalet er berømt for dets fødeafdeling og kendt for dens lige behandling af muslimske, jødiske og kristne familier. Medarbejderne kalder det ”et helbredelsens sted”. Men i fredags behandlede de deres eget sundhedspersonales sår.
Mange læger og sygeplejersker var gået udenfor for at vise respekt for Abu Aqla hvor israelske styrker strømmede ind på området.
Dr Mohammed Hmeidat, en læge på den neo-natale intensiv afdeling, viste BCC brændsår han havde fået fra en lydgranat.
“En af dem var tæt på mine fødder og eksploderede. Derefter skyndte vi os ind på skadestuen og politiet fulgte os ind på skadestuen”, sagde han.
De Romersk-katolske og den Græsk-ortodokse patriarker i Jerusalem talte på pressekonferencen.
Det israelske politi har forsvaret dets optræden på dagen. De siger, at 300 ”urostiftere ankom” til hospitalet, men denne påstand er blevet tilbagevist. De siger, at nogle kastede med sten og de beskyttede familiens begravelsesplaner om at brug en rustvogn.
De siger, at det var derfor de forhindrede, at kisten blev bragt til fods fra området. Men familien har kategorisk benægtet politiets udgave af begivenhederne.
Ved palæstinensiske begravelser håndbæres kisten eller båren ofte som et tegn på folkelige hyldest, især når en kendt person er død. Ved sådanne begivenheder er det heller ikke ualmindeligt,at planer ændres hvis flere mennesker ønsker at udtrykke deres kondolencer.
Politiet hævder, at sørgende i fredags truede rustvognens chauffør og så bar kisten ud i strid med Abu Aqlas families ønske. De sagde, at: ”Israelsk politi greb ind for at sprede mængden og forhindre dem i at tage kisten.”
Men Abu Aqlas bror afviste overfor BBC politiets anvendelse af familiens ønsker for at retfærdiggøre deres optræden, idet han anklagede dem for et ”umenneskeligt angreb”.
“Alle så så hvordan de der bar kisten blev brutalt slået med stave uden medlidenhed og uden nogen respekt for begravelsen og for den døde,” sagde han.
“Jeg afgav aldrig noget løfte til det israelske politi, dette var en national begravelse for alle palæstinensere at deltage i… de havde ingen ret til at gøre hvad de gjorde ved porten.”
En anden slægtning, Abu Aqlas niece, Lina, fremlagde, at hun måtte løbe og skjule sig på hospitalet mens hun sørgede.
“Jeg var ærlig talt meget bange…fordi de begyndte at kaste lydgranater og en af dem truede med at slå mig hvis jeg ikke flyttede mig,” sagde hun.
Journalister der var sammen med Abu Aqla og var vidne til hendes død har sagt, at skuddene kom fra israelske tropper.
Israel siger, at de undersøger sagen, men har fastholdt, at det dødelige skud kunne være kommet fra deres styrker eller fra militante palæstinensere.