Af Uffe Gjerding
I oktober 2022 udkom en enestående bog, der dokumenterer de kristnes rolle i den palæstinensiske nationale befrielseskamp fra 1917 til 2004. Forfatteren, Xavier Abu Eid, er født og opvokset i Chile, hvortil hans bedsteforældre emigrerede og ikke kunne vende tilbage til Palæstina. Men Xavier besluttede i 1990’erne at vende tilbage til Palæstina og blev kommunikationsrådgiver for PLOs Negotiations Support Unit/Negotiations Affairs Department. Bogens titel er:“Rooted in Palestine - Palestinian Christians and the Struggle for National Liberation 1917-2004" og er udgivet af Dar al-Kalima Univeristy Press i Betlehem.
Bogen illustrerer tydeligt, at de kristne i Palæstina altid har følt sig som en integreret del af deres folk og kæmpet side om side med deres muslimske medborgere for national befrielse. I kraft af deres høje uddannelsesniveau var de fra starten af med til at udforme det ideologiske grundlag for denne kamp. Under Nakba led de den samme skæbne som andre palæstinensere: fordrivelse og status som flygtninge. Under den første Intifada var de kristne uddannelses- og kulturinstitutioner samlingssteder for den folkelige mobilisering. I den kristne landsby Beit Sahour (Hyrdernes Mark) ved Betlehem nægtede alle borgerne i 1988 at betale skat til de israelske myndigheder så længe de ikke kun tildeles samme rettigheder. Fremtrædende kristne som Hanna Ashrawi spillede en nøglerolle under Madrid-processen og kristne var med til at grundlægge de første menneskerettighedsorganisationer i Palæstina. Teologer som Naim Ateek (anglikaner) og Mitri Raheb (lutheraner) udviklede i samme periode den særlige palæstinensiske kontekstuelle teologi, der forkyndte håb, kærlighed og fred med retfærdighed midt under undertrykkelsen. Også Kairos Palæstina erklæringen fra 2009 og den internationale bevægelse, der udsprang heraf, kan ses i sammenhæng og forlængelse af denne udvikling.
Det var bestemt ikke altid, at kirkernes ledelse førte an og viste vejen. Mange af dem var nemlig af udenlandsk oprindelse og havde ikke forståelse for deres menigheders lidelser og hvad det krævede af dem. En markant undtagelse er den romersk-katolske Patriark Michel Sabbah. Ud fra sin polske baggrund forstod Pave Johannes Poul 2. udmærket, hvad palæstinenserne måtte lide under, og han udpegede Michel Sabbah som den katolske kirkes første palæstinensiske leder i 1987. Født i Nazareth i 1933 runder han snart 90 år, men er stadigvæk et kirkeligt fyrtårn i kampen for palæstinensisk befrielse. Abu Eid slutter da også sin bog med ord, Michel Sabbah skrev i 1990: ”(Muslimer) er vores ligestillede landsmænd. Vi deler den samme fremtid, det samme land og den samme arv (…) Mine brødre og søstre, I må også selv opretholde denne solidaritet og denne enhed. I skal elske hinanden. Sammen må vi dele vores lidelser og vore håb. Hvad vi end har i denne tid, må det deles, hvad enten det er meget eller lidt”.
Xavier Abu Eid har givet tilsagn om at deltage i Betlehems Venners årsmøde i Middelfart den 11. marts 2023, hvor der bliver rig mulighed for at høre ham fortælle om de kristnes historie i befrielsesbestræbelserne, men også om den aktuelle udvikling i Israel/Palæstina.
Læs mere om boglanceringen her