Du er her: 

Palestine Marathon i Betlehem

Den 27. marts 2020 skulle det 8. Palestine Marathon have været afviklet i Betlehem. Løbsnumre og t-shirts lå klar til de mange tusinde tilmeldte løbere fra hele verden. Betlehem ventede på den årlige invasion af løbeglade mennesker og forventningsfulde, festglade tilskuere. Alle hoteller var for længst booket. Det var ikke til at finde et ledigt værelse i byen.

 

Af Dorte Dalsgaard Hatt

I Danmark var vi en gruppe, der glædede os til at komme afsted på den rejse, som Folkekirkens Nødhjælp og KFUM & KFUK ligesom de foregående år havde arrangeret.

Men Corona-virussen satte en stopper for det hele. Nogle turister på et hotel i Beit Sahour, som grænser op til Betlehem, blev konstateret smittede med virussen. De blev isoleret på hotellet, og i løbet af kort tid blev Palestine Marathon aflyst. Betlehem blev lukket af for omverdenen, og en uge efter var det ikke længere muligt at rejse til Israel/Palæstina. Siden har Corona-virussen bredt sig først til Europa og senest til USA.

Med et er verden blevet en anden. I Palæstina betyder den nye situation et økonomisk tab af store dimensioner. For mange er turismen den vigtigste indtægtskilde. Nu og et stykke frem i tiden er der ingen turister. For Betlehem er Palestine Marathon den årlige begivenhed, der giver den største omsætning overhovedet.

I øjeblikket arbejdes der intenst på at gennemføre løbet i efteråret 2020, den 13. november er nævnt som en mulighed, men intet er endnu sikkert. Ingen ved, hvornår grænserne åbnes og der igen er fly til Israel, hvorfra man kan rejse ind i Palæstina. Der arbejdes ligeledes på at arrangere Palestine Marathon 2021 i marts næste år.

Undertegnede har deltaget i løbet i en årrække, først som frivillig medhjælper i dagene op til løbet og deltager på 10 km., og de seneste to år har jeg haft fornøjelsen af at være rejseleder for KFUM & KFUK på en rejse, hvor det var muligt at deltage i Palestine Marathon, og hvor der desuden har været mulighed for at deltage på dagsture til bl.a. Folkekirkens Nødhjælps og KFUM & KFUKs projekter i Palæstina.

Vi satser på at tage af sted igen, i efteråret 2020 og i marts 2021, Inshallah (som man siger i Palæstina, ”Om Gud vil”).

I sagens natur er der ingen billeder fra i år, men for at give bare et lille indtryk af stemningen, er her nogle billeder fra Palestine Marathon 2019, hvor vi var 20 danskere afsted på rejsen.

Det er muligt at løbe hel- og halv-marathon og 10 km. Det er en festdag i Betlehem, der vibrerer af glæde og begejstring. Der er eliteløbere, motionister og folk, der bare har lyst til at deltage i deres eget tempo, unge som gamle.

Man kan også vælge at være tilskuer langs ruten og heppe på løberne.

Løbet går bl.a. ad en af Betlehems hovedgader, der ligesom resten af ruten er spærret af for trafik, - langs den høje Apartheidmur og forbi og igennem hele tre flygtningelejre. Undervejs deles der vand, dadler, appelsinbåde og bananer ud.

Løbet starter kl. 8 om morgenen, efter fælles opvarmning på Manger Square, lige over for Fødselskirken, - og slutter samme sted

Alle, der gennemfører, får en medalje.

Alle, der er tilstede i Betlehem den dag, får en fantastisk oplevelse.

Vi satser på at tage af sted igen, i efteråret 2020 og i marts 2021, Inshallah (som man siger i Palæstina, ”Om Gud vil”)

Del dette: