Et aktivt medlem af Betlehems Venner har i de seneste måneder påtaget sig, at undersøge om mærkningskravet efterleves. Der blev i undersøgelsen sat fokus på vine, der kommer fra Golan højderne, fordi de er så lette at identificere i forhold til f.eks. frugt og grønt, der måske blandes med produkter indenfor Israels grænser og pakkes i selve Israel. Resultatet af undersøgelsen var, at generelt mærker importører og handlende Golan-vinene korrekt. Der skal udtrykkeligt stå, at de stammer fra israelske bosættelser. Det er så op til forbrugerne, om de vil købe vinen eller ej, hvilket Betlehems Venner som anført fraråder, at man gør.
Undersøgelsen må siges at være en lille sejr for civilsamfundet, som i flere år har kæmpet for at EU-Israel handelsaftalen overholdes strengt, herunder at varer fra bosættelser mærkes korrekt. Uden dette pres på politikerne nedefra var det næppe sket.
Frugt og grønt udgør som anført et særligt problem. Da en meget stor del af Israels berømte Medjoul dadler er dyrket i Jordandalen, kan man f.eks. frygte, at disse ikke er rigtigt mærket. Det bedste man kan gøre er at henvende sig til butikken, hvor varen er til salg og spørge, om butikken kan garantere, at varen ikke stammer fra en israelsk bosættelse. Der er eksempler på, at det er lykkedes at få et svar og få butikken til at sætte et skilt op, hvor der står, at varen ikke stammer fra en bosættelse. Dette har i sig selv en vigtig oplysende og opdragende effekt. På support-israel.dk under ’israelske produkter i Danmark’ kan man se en række produkter (fra Israel, altså ikke blot fra bosættelserne) som forhandles i Danmark. Den er god at gå ud fra, hvis man f.eks. vil kontakte supermarkedskæderne.