Du er her: 

Stemmer fra Palæstina

Hvorfor føler jeg mig ensom?

Se denne lille 5 minutters video om ensomhed. Filmen er produceret af Sameer M. Qumsiyeh, en af de dygtige dokumentarister, som er uddannet fra Dar al Kalima University College. 

 

Kunstuddannelse i Betlehem

Af Uffe Gjerding og Dorte Dalsgaard.

Nuha Khoury byder os på stærk arabisk kaffe inden hun begejstret går i gang med at fortælle, hvad de har opnået af resultater på Dar al Kalima kunstuniversitetet i Betlehem. "Vores læreanstalt er et tegn på håb baseret på tro", er det først hun siger til os. "Unges perspektiv på tilværelsen - især kvinderne - har ændret sig når de vender tilbage til deres landsby". Dar al Kalima tilbyder nu diplomkurser på 2 år og BA forløb på 4 år på 7 forskellige områder: fotografi og film, grafisk design, musik, teater, turisme, samtidig kunst, og indendørsarkitektur. 

Studenterne vælger efter interesse, men tænker også på, hvad der kan føre til beskæftigelse i et samfund med høj arbejdsløshed. Derfor er indendørsarkitektur et meget populært fagområde med stor konkurrence om de 24 pladser, der udbydes årligt. Universitetet har nu 283 studerende og regner med at være fyldt helt op med 500 studerende i år 2020. 33% af de studerende får stipendier baseret på deres økonomiske situation eller dygtighed. Underviserne kommer fra mange lande, men 2/3 skal efter reglerne være palæstinensere.

Frihed og respekt
Nuha, der er direktør for universitetet, begynder med at forklare, hvor vigtig ikke blot det rent faglige er. Første semester er som en slags børnehave, hvor de studerende skal lære at omgås hinanden som unge mænd og kvinder med frihed og respekt og forstå at respektere den skønhed og renlighed, der omgiver dem på universitetet. Den smukke bygning og de lyse lokaler med kunstværker på alle vægge udstråler skønhed og kreativitet. De unges færdigheder i at udtrykke sig frit men med respekt fremmes indenfor meget vide rammer. Nogle af de unge kvinder vælger at smide tørklædet og klæde sig frit, men med respekt for andre og for kulturen. Men de lærer, at alt hvad de foretager sig af rebelske ting i deres færden og i deres frie kreative udfoldelse også har konsekvenser, de skal tænke på. Underviserne arbejder målbevidst med de studerendes potentiale.

Rundvisning på Dar al Kalima
På vores rundtur med Nuha mærker vi den tillid og respekt, de studerene har for hende som stedets leder. De udtrykker sig frit og fortæller gerne om deres drømme og om, hvad de har opnået ved at studere på Dar al Kalima. I kantinen møder vi lige mange unge mænd og unge kvinder, der sludrer sammen evt. over deres computer, mens de drikker stærk kaffe eller sød myntete til deres frokost. I den store hal i nederste etage udstilles de studerende kunst, som belyses fint af ovenlys fra glastaget over bygningen. Hvert år udstedes der adskillige priser og belønninger for de bedste kunstværker.

Enestående tilbud
Vi går opløftet fra stedet, overbevist om, at Dar al Kalima har noget enestående at tilbyde unge palæstinensere både fagligt og menneskeligt i en situation, der ellers kun ser mere og mere håbløs ud. Vi er ikke i tvivl om, at de bidrag, Betlehems Venner yder til stipendiater til nogle af de lovende og trængende studenter, er godt givet ud og bør fortsætte.

Juletræstænding og det sande lys

Kære søstre og brødre, kære venner, glædelig jul fra den lille by Betlehem.

Når vi nærmer os jul, bliver Palæstina ramt af en bølge af lys fra de mange juletræer. Julen fejres nu i hver en by, landsby og på hvert et uddannelsessted. Der er glæde, men jeg spørger mig selv, om folk er så optaget af lystændingsceremonier, fordi det sande lys er en mangelvare.

Det føles som om, folk ikke længere kan se lyset for enden af tunnelen. De 22 jødiske bosættelser omkring Betlehem, som nu erklæres lovlige, spærrer for lyset; det sammen gør det internationalt samfund, der kun på skrømt er optaget af vort folks menneskerettigheder; væksten i både de populistiske bevægelser og den kristen zionisme; og af det israelske elselskab, der slukkede for strømmen i Betlehem i denne uge, så det bogstaveligt blev helt mørkt - en situation, som mennesker i Gaza for længe siden er blevet tvunget til at vænne sig til.

Der er ikke noget lys at se i den politiske horisont, og mange ledes ikke længere af lysende stjerner, men af racistiske ideologier. Hvor kan vi finde den klare stjerne, som kan lede os? Hvor kan vi overhovedet finde gode nyheder i dag? Hvor kan vi finde håb? Mens adventstiden går mod jul, må vi endnu en gang følge den stjerne, der fører os til barnet.

Det er der, vi finder det sande lys, det sande håb. Jeg bliver hele tiden spurgt, hvad der holder os i gang i tider som disse, og svaret er enkelt. Det er de unge, som vi arbejder for, der holder os i gang; i dem ser vi lyset, potentialet og håbet for fremtiden. Vi ser håbet i mennesker som vores tidligere studerende og nuværende kollega, Wissam al-Jafari, som i denne uge præsenterer sin film på New Filmmakers Festivals i Hollywood. Vi ser håbet hos de unge i Gaza, som vi i denne måned begyndte at give kunstundervisning for at bringe det bedste frem i dem, så de kan trodse mørket, der overskygger deres liv. Så midt i denne mørke tid koncentrerer vi os om det sande lys, der blev kød i Betlehem, og som også i dag skinner i øjnene på de unge, som vi arbejder med. De er vores lysende stjerner, der skinner i mørket - og mørket vil ikke overvinde dem.

Fra den lille by Betlehem og på vegne af alle vore lysende stjerner ønsker vi jer en glædelig jul og et nyt år fuld af lys, håb og glæde.

Rev. Dr. Mitri Raheb
Præsident
Dar al-Kalima University College